Therapeutische elastische kousen

Goede ondersteuning bij uw oedeembehandeling

Veel mensen lijden aan opgezette, dikke en vermoeide benen of armen als gevolg van spataderen, trombose, een zwangerschap of hart- en vaatproblemen. Ook na een operatie, bestraling, infectie of ongeval kunnen deze klachten optreden. Dit leidt in veel gevallen tot veneus of lymfatisch oedeem: een abnormale ophoping van vocht in de ledematen. De therapeut kan de klachten behandelen met therapeutisch elastische kousen.

Therapeutisch elastische kousen worden ook wel compressiekousen genoemd, omdat ze een uitwendige druk uitoefenen op (delen van) het been of de arm. Dit wordt ook vaak compressietherapie genoemd. Door het uitoefenen van gecontroleerde druk wordt het terugstromen van het vocht naar de lymfe- en bloedvaten gestimuleerd. Op deze manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden.  Op het moment dat uw ledematen oedeemvrij zijn of als een stabiele fase is bereikt, zal uw fysiotherapeut compressiekousen aanmeten.

De fysiotherapeut meet aan, verstrekt en geeft advies. De fysiotherapeut is u behulpzaam bij het aanmeten en leveren van therapeutisch elastische kousen. Hij of zij kan daarbij kiezen uit de assortimenten van alle gerenommeerde fabrikanten. Het aanmeten van de kousen is een vak apart, waarvoor de fysiotherapeut een opleiding heeft gevolgd. Op basis van uw klachten, uw manier van leven en uw persoonlijke voorkeuren kiest uw therapeut de juiste kous. De juiste maat beenkousen en armkousen kunnen worden geleverd in verschillende lengtes. Om het afzakken/glijden van de kous tegen te gaan kan er een siliconenband op uw kous gezet worden, gebruik gemaakt worden van een heupband of gekozen worden voor een panty. Ook bij armkousen kan er een siliconenband op de kous gezet worden. Naast de lengte van de kous is ook de omvang op een aantal plaatsen op uw arm of been van belang. Al deze maten worden door de therapeut zorgvuldig opgenomen.

Kosten en levering

De kosten van de kousen kunnen rechtstreeks aan de verzekering gedeclareerd worden. De vergoeding van uw therapeutisch elastische kousen komen uit de basisverzekering. De meeste  verzekeringen vergoeden twee (paar) kousen, gelijktijdig verstrekt, per 12 maanden. Als u problemen heeft om zelfstandig uw kousen aan- of uit te trekken dan kunnen we in overleg met de ergotherapeut naar het geschikte aantrekhulp om zelfstandig uw kousen aan -en uit te trekken.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen.

Oedeem-en oncologiefysiotherapie Vlaardingen
Suzanne de Hoop
T: 010-2480128
E: sdehoop@fysiotherapiehetweeshuis.nl
www.fysiotherapiehetweeshuis.nl

Pin It on Pinterest