Oedeem- en oncologiefysiotherapie

Blijf bewegen bij de diagnose kanker

Oedeemfysiotherapie

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven zijn. Als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn het armlymfoedeem na een borstamputatie met okselklierverwijdering of het beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Patiënten die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan hebben, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het kan u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden. De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: pijn, vermoeidheid, gespannen en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in beweging en beperkingen in het dagelijks functioneren.

De behandelmogelijkheden

Genezing van lymfoedeem door de behandeling is niet altijd mogelijk. De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen. Of het niet doen toenemen van oedeem in bijvoorbeeld de arm of het been, of in het gezicht. Dit om het normaal functioneren van de ledematen te herstellen.

De fysiotherapeutische behandelmogelijkheden voor lymfoedeem bestaan uit:

  • Voorlichting/advisering.
  • Manuele lymfedrainage/oedeemtherapie in combinatie met zwachtelen.
  • Oefentherapie, houding- en bewegingsadviezen.
  • Het begeleiden bij het laten aanmeten van een elastische kous, wanneer er na behandeling van het lymfoedeem een stabiele situatie is ontstaan.
  • Eventueel ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.

De manuele lymfedrainage is een massagetechniek met als doel het bevorderen van afvoer van lymfevocht.. Het zwachtelen heeft als doel de omvang van het oedeem te verminderen, en de bereikte omvangvermindering te onderhouden zolang er geen elastische kous is. Oefenen is een belangrijk onderdeel binnen de behandeling. De oefeningen hebben als doel de spierpompfunctie van een arm of een been te bevorderen. Namelijk, door aanspannen van de spieren wordt de doorbloeding aangezet en dit bevordert ook de lymfedoorstroming.

De behandeleffecten

De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, de oorzaak en de duur van het oedeem.

De behandeleffecten zijn doorgaans:

  • omvangvermindering
  • spanningsafname
  • pijnvermindering
  • functieverbetering
  • afname van infectiekans

Kosten en vergoeding oedeemfysiotherapie

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste behandelingen komen ten laste van uw aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen komen ten laste van de basisverzekering.
Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de juiste vergoeding.

Vragen over oedeemfysiotherapie?

Oedeem-en oncologiefysiotherapie Vlaardingen
Suzanne de Hoop
T: 010-2480128
E: sdehoop@fysiotherapiehetweeshuis.nl
www.fysiotherapiehetweeshuis.nl

Oedeem-en oncologiefysiotherapie Vlaardingen
Yuhua Hu
T: 010-2480128
E: info@fysiotherapiehetweeshuis.nl
www.fysiotherapiehetweeshuis.nl

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker.

Er is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen van deze medische behandelingen zijn van belang om de oncologische patiënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Tevens is de oncologiefysiotherapeut in staat om op adequate manier de oncologische patiënt te begeleiden en te ondersteunen op psychosociaal vlak tijdens deze ingrijpende periode. Hij/zij heeft daarnaast de vaardigheden om goed met alle andere partijen, die betrokken zijn bij de behandeling van de oncologische patiënt, te communiceren.

Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Vragen over oncologiefysiotherapie?

Oedeem-en oncologiefysiotherapie Vlaardingen
Suzanne de Hoop
T: 010-2480128
E: sdehoop@fysiotherapiehetweeshuis.nl
www.fysiotherapiehetweeshuis.nl

Vragen, opmerkingen of suggesties?

Neem contact met ons op

Pin It on Pinterest