Logopedie

Bij kanker in hoofd- en halsgebied

Bij verschillende vormen van kanker kunnen problemen ontstaan waar wij als logopedisten ondersteuning kunnen bieden op het gebied van een verstoorde communicatie (spraak) of slikproblemen.

Welke problemen dit kunnen zijn en wat voor invloed ze hebben op het dagelijks leven verschilt per persoon en is afhankelijk van diverse factoren. Wij als logopedisten beoordelen wat wij voor u kunnen betekenen middels een anamnesegesprek, onderzoek en indien nodig adviezen of een behandeltraject.

 

Strottenhoofdkanker

Bij strottenhoofdkanker wordt soms het strottenhoofd verwijderd (laryngectomie) en krijgt iemand een buisje in de keel (canule) voor spraakverbetering of ter voorkoming van ernstig verslikken. Wij kunnen u vervolgens helpen bij het spreken en waar mogelijk het verbeteren van de slik.

Tumor in de mond

Bij een tumor in de mond (mondbodemcarcinoom) kunnen problemen ontstaan met het spreken en slikken. De mate waarin dit gebeurd is afhankelijk van de grootte van de tumor en de manier van behandeling. Zo kan er na verwijdering van tumoren problemen ontstaan met slikken. Ook kan de spraak anders klinken. Om deze symptomen te verminderen kunt u een beroep doen op ons en zullen wij bekijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Hersentumor

Klachten bij een hersentumor zijn sterk afhankelijk van de plaats van de tumor in de hersenen. Er zijn verschillende symptomen (uitvalverschijnselen, epilepsie en klachten door druktoename binnen de schedel). Er zijn twee soorten uitvalverschijnselen waarbij wij als logopedist ondersteuning kunnen bieden. Namelijk verlammingsverschijnselen in de spieren die betrokken zijn bij het spreken en slikken en taalproblemen.

 

De vergoeding van logopedie komt uit de basisverzekering.

Vragen?

Logopediepraktijk Welbespraakt
Erica Dellebeke-Poel
T: 010-2340304
E: erica@welbespraakt.nl
www.welbespraakt.nl

Pin It on Pinterest